Головна » 2015 » Серпень » 23 » Чи шкідливий Wi-Fi для здоров’я?
16:20
Чи шкідливий Wi-Fi для здоров’я?

Зараз важко собі уявити життя, позбавлену бездротових технологій. Практично в кожному кафе, будинку, парку є можливість використовувати доступ в інтернет за допомогою Wi-Fi. Але питання стоїть в тому, наскільки шкідливо для здоров’я перебувати постійно в оточенні пристроїв, які обмінюються даними по повітрю. Ось, що думають на цю тему кілька фахівці різних галузей.
Давид Бакштейн, хірург-онколог вищої категорії: «Я б не став стверджувати, що техніка, яка оточує нас, так чи інакше сприяє виникненню пухлин». Свої слова він підкріплює тим, що в Міжнародному епідеміологічному журналі узагальнили з десяток досліджень про вплив гаджетів на виникнення ракових пухлин і прийшли до висновку, що між використанням все тих же мобільних і виникненням раку зв’язку немає. Правда, робити остаточні висновки доктор медичних наук не поспішає: «Хоча, звичайно, в глобальному сенсі ми користуємося смартфонами, телефонами, мережами і всім подібним не так вже давно. І для вивчення їх впливу на організм потрібно куди більше часу ».

Тетяна Васильєва, лікар з радіаційної гігієни: «Не можна з точністю стверджувати, що телефони завдають організму незворотної шкоди. Хоча кілька років тому з’явилися досить серйозні дослідження, які доводять, що електромагнітні хвилі приводять до змін на клітинному рівні». Посилаючись на британське Міністерство охорони здоров’я, кандидат медичних наук вказує, що підтвердження впливу базових станцій і смартфонів на організм людини все ще немає. Стосовно ослаблення імунітету, Тетяна Васильєва підтвердила непрямий вплив: «Адже справа не стільки у випромінюванні, скільки в тому, що людина елементарно менше проводить часу на вулиці, менше рухається і поглинений спілкуванням з допомогою гаджетів».

Що стосується Wi-Fi, то лікар послалася на відносно недавнє впровадження даної технології, тому говорити про рівень впливу ще складно, так як немає серйозних досліджень на цю тему. Однак, вона зазначила: «Випромінювання там [від Wi-Fi] менше, ніж від того ж мобільного телефону». Для тих користувачів, кого все ж забуття ризик впливу, вона порадила відключати роутер на ніч.

Надія Колоскова, лікар-терапевт вищої категорії, акцентує увагу на вплив сучасних технологій на організм дітей: «Я б почала, насамперед, з того, що прищеплювала б дітям здорові звички. Мені здається, що справа не в тому, що мережі шкідливі для здоров’я, а справа в тому, скільки часу людина проводить поруч з ними». Можливість негативного впливу Wi-Fi на організм вона також не виключає: «Електромагнітні поля все ж впливають на центральну нервову систему. Я б сказала, що хоч ризик не доведений безпосередньо, він все одно не може бути повністю виключений. Адже у нас Wi-Fi і в школах використовується, і в торгово-розважальних центрах. Потрібно ще як мінімум кілька десятків років, щоб зрозуміти, до чого вони призводять».

Що стосується мобільних телефонів, то тут Надія Колоскова була більш категорична, вказавши, що шкода від них «давно відомий». У цьому її підтримує Ольга Смирнова, гінеколог-ендокринолог: «Я категорично проти носіння мобільних телефонів в кишенях брюк». Смирнова зазначає, що зростання безпліддя як серед чоловіків, так і жінок не просто так активізувався останнім часом. Лікар вказала на данське дослідження, в якому вчені спостерігали за розмовляють по телефону протягом п’яти або шести годин чоловіками, у яких зменшилася кількість сперматозоїдів і знижувалася їх рухливість. Вона вказує: «Так, зміни були кардинальні, але ж і ми користуємося телефоном не один тиждень».

Щодо бездротових мереж експерт була більш прихильною, зазначивши невелику потужність сигналу, вона додала: «При цьому роутер ви з собою в кишені не носите». Однак, відключати пристрої бездротової мережі на той час, коли вони не використовуються, все ж порекомендувала й порадила встановлювати обладнання в тих кімнатах, де буває найменше людей.

Микола Любименко, лікар-педіатр: «Мені здається, що Wi-Fi не так вже шкідливий для нашого організму. Та ж мікрохвильовка, на мій погляд, куди шкідливіше. Справа в тому, що потужність роутера в рази менше, ніж у мікрохвильовій печі». Він підтримує думку своєї колеги, Надії Колосковій, коли мова заходить про вплив на організм дітей: «Я чув версії про те, що оскільки у дитини організм тільки формується, хвилі бездротових мереж можуть позначитися на ньому». Вказав лікар і на той момент, що уникнути технологій все одно не вийде, та й не потрібно цього робити. Використання радіоняні або планшета для перегляду мультфільмів принесе більше користі, ніж шкоди, якщо користуватися цими досягненнями сучасної науки дозовано.

Лікар зазначає, що важливо не доходити до крайнощів і встановлювати роутер в дитячій не варто, в іншому сучасні технології можна використовувати без побоювань.

Всі лікарі сходяться на думці, що Wi-Fi якщо і впливає на здоров’я людини, то незначне. Правда відсутність прямих доказів про шкоду не виключає можливості негативного впливу, який буде проявлятися через більш значний проміжок часу, ніж ті кілька років, які ми оточені бездротовими технологіями. Прислухатися до рекомендацій фахівців все ж варто. Особливо серйозно слід поставитися до слів про постійне проводження в мережі, причому, не тільки дітей, а й дорослих. Свіже повітря і рухливі ігри допоможуть захистити здоров’я не тільки від сучасних технологій, але й звичайної застуди.

Джерело: http://mishakokhanych.com/

 
Переглядів: 324 | Додав: ludmila_krukova5 | Теги: користь здоров'ю, роутер, wi-fi | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar