Головна » 2015 » Липень » 19 » Як зменшити PDF розмір: практичні поради
08:51
Як зменшити PDF розмір: практичні поради

Кожен, хто хоч раз стикався з форматом PDF, напевно помічав, що файли такого типу в багатьох випадках є досить важкими, тобто мають великий розмір. Ось тут-то і виникає питання про те, як зменшити розмір PDF без втрати якості або хоча б з мінімальними втратами. Розглянемо найпростіші основні методи.

Коротко про формат PDF

Що собою являє такий популярний і універсальний формат, як PDF? Не кажучи про структуру документів такого формату відзначимо, що досить великий розмір збереженого проекту, насамперед, пов’язаний з тим, що цей формат за великим рахунком є графічним.

yak-zmenshiti-pdf-rozmr-praktichn-poradi_121

Зрозуміло, що документ поєднує в собі текст, малюнки, діаграми і т. д. Саме з-за розміру вставлених об’єктів змінюється і розмір кінцевого файлу.

Методи стиснення файлів

Для того щоб зрозуміти, як зменшити розмір PDF, можна порекомендувати при створенні документа не використовувати графічні об’єкти BMP-формату (вони самі по собі мають великий розмір). Вже краще вставляти картинки типу JPG. Але це виснажлива процедура. До того ж що робити, якщо потрібно стиснути вже наявний файл?

Тут на допомогу прийдуть програми типу віртуальних PDF-принтерів. Найбільш популярними і простими є додатки PrimoPDF і CutePDF. Після установки потрібно відкрити файл у будь-якому рідері і відправити документ на друк, використовуючи PDF-принтер. У властивостях документа можна встановити найменший розмір, після чого зберегти файл формат Compressed PDF.

yak-zmenshiti-pdf-rozmr-praktichn-poradi_592

Одним з найпотужніших інструментів є програма для формату PDF під назвою Adobe Acrobat (не плутати з Adobe Acrobat Reader – це дві абсолютно різні речі). Тут є спеціальна команда зменшення розміру «Reduce Size PDF». Після її застосування потрібно просто зберегти файл у потрібному місці. Цікаво, що таку команду можна застосовувати відразу до декількох файлів (при збереженні це режим «Apply To Multiple»).

yak-zmenshiti-pdf-rozmr-praktichn-poradi_603

Тут же можна скористатися оптимізацією (команда «Optimized PDF»). Правда, як показує практика, втрати якості будуть дуже помітними, особливо в графіку. Краще використовувати оцінку кожного об’єкта в структурі, при якому буде проведений аналіз на предмет розміру. Після цього можна буде змінити будь-які параметри. У деяких випадках при вирішенні проблеми того, як зменшити розмір PDF-файлу, може знадобитися проста утиліта PDF Compressor, що дозволяє стискати файли такого формату, причому відразу можна завантажувати до 20 файлів з розміром до 50 Мб кожен. Тепер необхідно просто почати процес стиснення і дочекатися його завершення.

yak-zmenshiti-pdf-rozmr-praktichn-poradi_674

В принципі, в цьому випадку підійдуть будь-які програми, здатні виробляти такі перетворення. У більшості своїй вони є безкоштовними, а під Всесвітній павутині їх можна знайти скільки завгодно. При цьому можна використовувати навіть портативні версії (Portable) не вимагає установки на жорсткий диск. Нарешті, самим простим рішенням (хоча і більш тривалим) можна назвати використання формату DOC (Microsoft Word). Тут все просто. У тому ж Adobe Acrobat (або будь-якому іншому) вибирається команда збереження або експорту у формат Word. Тепер в «Провіднику» потрібно натиснути на ньому правою кнопкою миші і вибрати з контекстного меню рядок «Convert To Adobe PDF».

yak-zmenshiti-pdf-rozmr-praktichn-poradi_275

Можна змінити формат і в самому редакторі. Результат перевершує всі очікування. У деяких випадках можна спостерігати навіть 10-кратне зменшення розміру кінцевого файлу PDF.

Онлайн сервіси

Якщо описані вище методи когось не влаштовують, питання про те, як зменшити розмір PDF, можна вирішити за допомогою численних онлайн-сервісів. Як зазвичай на сайт завантажується шуканий файл, а через деякий час видається результуючий файл, який потрібно буде зберегти на свій комп’ютер. Зараз таких служб можна знайти досить багато.

Читайте також: Як витягнути усі картинки з файлу Word

Висновок

В принципі, ми розглянули найбільш прості методи, що дозволяють вирішити проблему з тим, як зменшити розмір PDF. Звичайно, це далеко не повний перелік можливостей і інструментів, тим не менш, для звичайного користувача підійдуть практично всі варіанти. Окремо варто звернути увагу на використання Adobe Acrobat. На думку багатьох, саме цей програмний пакет є оптимальним не тільки для стиснення файлів PDF, але і для роботи з ними з використанням величезної кількості вбудованих можливостей та інструментів. Єдина заковика полягає в тому, що сама програма платна. Однак, на думку численних користувачів, софт цілком коштує витрачених на нього грошей.

За матеріалами: poradu.pp.ua

Переглядів: 508 | Додав: ludmila_krukova5 | Теги: Як зменшити PDF розмір: практичні п | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar